Comuna Țigănești este situată în centrul Câmpiei Burnasului, care este inclinată de la N-NV către S-SV, în zona temperat continentală cu unele excese – veri călduroase cu ploi torențiale, ierni geroase (adâncimea de îngheț este de 0.80m – 0.90m), primăveri și toamne prelungite - specific zonei câmpiei sudice, cu temperatura medie +10,90 C si perioade lungi de secetă în tot timpul anului. Cantitatea medie de precipitații este de 536 l/m2p. Vânturile predominante sunt : crivățul care bate de la N la N-E și austrul din directia V.
Geologic teritoriul comunei face parte din marea unitate structurală cunoscută sub numele de Platforma Moessică, cu formațiuni ce apartin Mezozoicului și Neozoicului, suportate de un fundament mai vechi, încă neexploatat. La suprafață se găsesc depozite cuaternare, depuse pe depozite pliocene. Solul este constituit din cernoziomuri bogate in humus. Stratificația acestuia este : sol vegetal si strat de umplutura, argilă nisipoasă, strat de humus rar si balast. (sursa: wikipedia)
Ca forme de relief comuna se remarca printr-un tell(movila de pamant artificiala) numit ''Gorgan''. Tell-ul are o poziţie mai specială fiind plasat pe terasă, într-o zonă în care aceasta coboară, fiind mărginit pe laturi de două văioage. Diametrul pe axa N-S este de circa 45 m, iar pe direcţia E-V de aproximativ 30 m. Panta vestică este supusă unui accentuat proces de eroziune. Înălţimea faţă de terasă este de circa 6 m. Acesta este un monument istoric national si protejat.
Comuna mai are un tell de mici dimensiuni plasat in lunca vedei, in apropierea terasei, cu diametrele de 20 de metri si inaltimea de 2,5 metri(''La magura'').